a a a

'Onze klanten weten precies waar hun vlees vandaan komt'

Anouk, Vers Vleesboerderij Savelkouls, Empel:

"Het begon voor mij als een vakantiebaantje, maar inmiddels werk ik fulltime bij Vers Vleesboerderij Savelkouls in Empel. Om meer te leren over vlees, volg ik bij SVO vakopleiding food de mbo-opleiding Verkoopmedewerker slagerij. In de productie maak ik zelf onze vleesproducten, en in de winkel vertel ik klanten waar ons vlees vandaan komt.”

09_carriere

Twintig jaar geleden begonnen Henri en Jolanda hun Vers Vleesboerderij Savelkouls, een boerderijwinkel met een varkensboerderij en slachterij. Wat begon als een kleine boerderijwinkel in een garage, is uitgegroeid tot een grote zaak, die onlangs de publieksprijs voor Agrarisch Ondernemer van 2022 ontving. Anouk van de Ven deed vakantiewerk bij Savelkouls, maar ging daarna aan de slag in de horeca. “Toen kwam corona en zat ik opeens thuis”, vertelt ze. “Na een paar dagen kreeg ik al een telefoontje van Henri: het was enorm druk en ze konden mijn hulp goed gebruiken. Ik heb altijd gezegd: als ik fulltime bij Savelkouls mag werken, dan doe ik dat meteen. Naar de horeca ben ik niet meer teruggegaan.”

Eerlijke producten

Het werk van Anouk is heel veelzijdig. Ze werkt in de productie, ze zet bestellingen klaar, maakt barbecuepakketten en staat twee dagen per week in de boerderijwinkel. Die afwisseling bevalt haar heel goed. “Ik vind werken in de productie én de winkel enorm leuk”, zegt ze. “Bij ons kan eigenlijk alles, geen vraag van klanten is ons te gek. Ik vind het mooi dat ik zelf onze producten maak, en vervolgens aan onze klanten mag vertellen hoe we dat doen. Vlees eten krijgt veel negatieve aandacht, maar dat is niet terecht. Bij ons weten klanten precies waar hun vlees vandaan komt. Henri zorgt goed voor zijn varkens, we maken kwalitatief mooie vleesproducten, tegen een eerlijke prijs. Je proeft het verschil en daar komen klanten voor terug.”

Theorie en praktijk

Anouk wilde graag meer leren over vlees. Daarom volgt ze de mbo-opleiding Verkoopmedewerker slagerij bij SVO. “Ik wil precies weten welke delen van het dier welk vlees opleveren”, zegt ze. “In tegenstelling tot de meeste klasgenoten, vind ik de theorie dan ook het interessantste deel van de opleiding. Leuker dan de praktijk! Op dinsdag ga ik de hele dag naar school en op woensdag kan ik wat ik geleerd heb meteen toepassen op mijn werk. Ik stel onze slager dan allerlei vragen: waarom doen wij het werk op deze manier, wat zijn de verschillen met wat ik op school leer? Ik vind het ook leuk om van mijn klasgenoten te horen hoe zij werken, en te vertellen hoe wij het aanpakken. Mijn doel voor nu is vooral veel kennis opdoen. En wie weet kan ik dan in de toekomst doorgroeien bij Savelkouls.”