a a a

"Na een dag productie draaien zie je meteen resultaat"

Anna Koudijs (28) wilde beter worden in haar ambacht en koos voor de basistraining Slager van SVO vakopleiding food. En dat terwijl ze na haar studie Kunstgeschiedenis officieel de titel ‘Master of Arts’ draagt. Toch trekt de slagerij haar méér dan een kantoorbaan. “Hier zie ik meteen het resultaat van mijn werk.”

Veel studenten belanden via het mbo bij SVO vakopleiding food. Sommigen stromen echter later in. Anna studeerde kunstgeschiedenis en voltooide na tien jaar haar masteropleiding. “Daar deed ik langer over dan normaal”, vertelt ze. “Omdat ik toen óók voor de slagerij werkte. Daar ben ik begonnen als zaterdagkracht, maar na verloop van tijd werkte ik steeds vaker. Ik vond het heerlijk om even niet achter een PC te zitten, of met mijn neus in de boeken!”

Groeien binnen het bedrijf

Inmiddels werkt ze vier dagen per week in de slagerij. Daarnaast startte ze in februari aan de basistraining Slager. Dit kortdurende leertraject valt onder een ‘Leven Lang Ontwikkelen’ (LLO) en is er speciaal voor mensen die willen groeien binnen het bedrijf. Voor Anna is dat slagerij De Groene Weg in Arnhem, waar ze ooit begon als verkoopmedewerker.

“Ik zit nu meer in de slagersrol”, vertelt ze. “Denk aan vlees splitsen, uitbenen en worst maken. Vorig jaar ontstond het idee om binnen de slagerij zélf te leren, maar dat raakte toch wat ondergesneeuwd. Deze SVO cursus voorziet daarentegen in alle tijd, rust en ruimte om mezelf te ontwikkelen. Niet binnen tien jaar, maar tien weken. Maandag is lesdag, de rest van de week werk ik in de slagerij en breng ik alle kennis meteen in de praktijk.”

Geen kantoorbaan

Ondanks haar studie ziet Anna zichzelf wel slager worden. “Ik vind dit echt superleuk werk”, zegt ze. “Het alternatief is om voor de overheid te werken, of voor een onderzoeksbureau. Maar heel eerlijk: ik zie mezelf niet op kantoor zitten.’’

“Het leuke aan de slagerij is dat je na een dag productie draaien meteen al resultaat ziet. Als beleidsmedewerker of onderzoeker werk je soms maandenlang naar iets toe. Daar zou ik toch een beetje op afknappen.”

Leren van elkaar

Ondertussen geniet Anna ook van het contact met haar mede-cursisten. “Iedereen is heel gemotiveerd”, zegt ze. “De meesten zijn al een tijdje actief in de slagerswereld. De leeftijd varieert van 20 tot 50. Het gaat er serieus aan toe en iedereen zit vol met vragen. Daardoor leren we niet alleen van onze docenten, maar ook van elkaar!”