a a a

‘Hoe meer je weet en leert, hoe mooier het slagersvak wordt’

Annemarie, Keurslagerij Beverdam, Rijssen: 

Nieuwe maaltijden bedenken, culinair bezig zijn, het werken met een leuk team, Annemarie geniet van alle aspecten van het werken in het werken in de slagerij. Maar het mooiste vindt ze het contact met klanten. ‘Als ik ze met een glimlach de slagerij zie verlaten, dan geniet ik. Als ik tegen mensen vertel dat ik in de slagerij werk, valt me iedere keer weer op hoeveel mensen een onjuist beeld hebben van het vak. Dan horen ze slagerij, denken ze aan het koelmeubel in de supermarkt en stellen zich dan voor ‘dat mijn werk wel zoiets zou zijn’.

Niet dus. Ieder product dat we verkopen, daar heeft ons hele team een bijdrage aan gehad. Van slager tot verkoper. Als je niet in het vak thuis bent, dan besef je dat niet, maar ik vind dat wel het mooie aan een ambachtelijke slagerij. Je werkt niet voor elkaar, maar met elkaar aan één doel: tevreden klanten. Het teamgevoel dat in de slagerij dat heerst, dat is bijzonder.

Ik werkte al een tijdje in de slagerij als zaterdaghulp. Ik had een andere carrière in gedachte, aan de slag in de kinderopvang. Vooral omdat ik het leuk vind om met mensen om te gaan. Maar dat heb je in de slagerij natuurlijk ook! En hoe langer ik er werkte, hoe mooier ik het vak ben gaan vinden. Dan kun je ook nog eens je creativiteit kwijt en je bent culinair bezig… Dus toen koos ik uiteindelijk toch voor het slagersvak. Mijn werkgever was blij met die keuze en we besloten dat het dan ook goed was als ik de opleiding ging volgen. De combinatie van werken en leren beviel me goed. Je kunt het geleerde meteen in de praktijk brengen. Ik vond het niet zwaar, ik vond dat juist prettig. Uiteindelijk haalde ik cum laude mijn diploma. Natuurlijk ben ik daar blij mee, maar het zegt me vooral dat ik mijn werk met passie doe en dat dit gezien wordt. Het bijzondere aan het vak is ook, dat hoe meer je kunt, hoe meer je het vak eigen kunt maken. Je kunt je eigen ding toevoegen in de slagerij.  

Binnen het team hebben we allemaal ons specialisme. Ik ben van de maaltijden en maaltijdcomponenten. Daar is steeds meer vraag naar. Het is heel veelzijdig en uitdagend werk. Ik ben echt van stil staan is achteruitgang, dus je probeert steeds nieuwe recepten, werkt met nieuwe producten. Het is dan spannend en leuk om van je klanten te horen hoe ze het vonden. Dat is uiteindelijk het mooiste aan het vak voor mij: het contact met de klanten. Als ze behalve met een tas vol lekkers ook met een glimlach de winkel uit wandelen, dan geniet ik daar van.’