a a a

'Het was voor mij logisch om voor een slagers-opleiding te kiezen'

Tim, Slagerij Broekhuis, Haaksbergen: "Ik ben nog jong, maar ik heb al jaren ervaring in de slagerij. Op zijn dertiende begon ik met een bijbaantje bij Slagerij Broekhuis in Haaksbergen en daar ben ik niet meer weggegaan. Inmiddels ben ik bezig met de mbo 3-opleiding Slager van SVO vakopleiding food en daarna wil ik doorstromen naar mbo 4, Bedrijfsleider vers. Met mijn handen werken bevalt me beter dan fulltime leren.”

Toen Tim overstapte van de havo naar het vmbo, ontdekte hij dat hij na school veel vrije tijd over had. “Het vele leren op de havo beviel me niet zo goed”, zegt hij. “Ik wilde liever praktisch bezig zijn en werken. Op het vmbo hoefde ik niet zoveel huiswerk te maken, dus ging ik op zoek naar een bijbaantje. Bij ons in het dorp zit een slagerij waar we altijd vlees haalden en daar konden ze wel wat extra hulp gebruiken. Bij Slagerij Broekhuis werk ik nu nog steeds. Ik heb het daar prima naar mijn zin en ik krijg alle ruimte om alles te leren wat ik wil leren.”

Veel afwisseling

Tim begon met eenvoudige werkzaamheden, zoals spiesjes maken, maar kreeg steeds meer verantwoordelijkheden. “Mijn baas vroeg me regelmatig of ik slager wilde worden”, lacht hij. “Na de middelbare school moest ik een opleiding kiezen en toen was het logisch om voor een slagersopleiding bij SVO te gaan. Ik heb niet eens aan een andere richting gedacht, het slagersvak bevalt me te goed. Ik vind vooral de afwisseling in het werk leuk. De ene dag snijd ik het uitgebeende vlees, de volgende dag richt ik de toonbank in, maak ik worst of geef ik klanten advies. We barbecueën ook regelmatig op locatie bij klanten. Het maakt mij niet uit welk werk ik doe, ik spring overal graag bij.”

Bedrijfsleider worden

Tim startte met de mbo 2-opleiding Productiemedewerker slagerij. Die rondde hij zo snel mogelijk af en in september begon hij met de mbo 3-opleiding Slager. “De combinatie van werken en leren is voor mij ideaal”, zegt hij. “Bij Productiemedewerker slagerij leer je vooral de basis van het slagersvak. Ik wist al best veel, maar het is goed om de theorie achter je werk te kennen. De opleiding Slager besteedt meer aandacht aan de economische kant van het vak, logistiek en de communicatie richting collega’s. Dat vind ik interessant, want ik wil meer leren over leidinggeven. Daarom ga ik straks meteen verder met de mbo-opleiding Bedrijfsleider vers op niveau 4. Een eigen zaak hebben hoeft van mij niet, maar het lijkt me mooi om uiteindelijk bedrijfsleider in een slagerij te worden.”

Meer weten over de opleidingen?