a a a

'Foodtrends vertaal ik naar mijn eigen slagerij'

Bram, Keurslagerij Evert Tebak, Nuenen:"Ik overwoog nog even een opleiding in de richting van pedagogiek, maar mijn bijbaan in de slagerij van mijn vader beviel te goed. Sinds mijn achttiende werk ik fulltime bij Keurslagerij Evert Tebak in Nuenen en dit jaar rondde hij zijn derde opleiding bij SVO vakopleiding food af: Bedrijfsleider vers. Mijn eindopdracht was het maken van een operationeel plan. Daarvoor ontwikkelde ik een nieuw product: pokébowls. Dat maakt het slagersvak zo leuk. Foodtrends vertalen naar je eigen bedrijf.”

09_carriere

Sinds zijn zestiende werkt Bram in de slagerij van zijn vader. Hij liep ook een jaar stage bij een andere slagerij, om te kijken hoe het werk er daaraan toeging. “Het is goed om een tijdje ergens anders te werken”, vindt Bram. “Daar leer je veel van. Maar inmiddels ben ik weer terug bij Keurslagerij Tebak. Het mooiste van het slagersvak vind ik de afwisseling. ’s Ochtends werk ik meestal in de werkplaats en ’s middags sta ik in de winkel om te klanten te helpen. Ik werk de helft van de tijd lekker alleen en daarna heb ik juist volop klantencontact.”

Ondernemer worden

Op zijn zeventiende begon Bram met de mbo 2-opleiding Productiemedewerker slagerij bij SVO. Hij wilde een mbo-diploma halen en meer leren over vlees. “Daarna volgde meteen de mbo 3-opleiding Slager, om het vak nog beter te leren”, zegt Bram. “Het is de bedoeling dat ik de slagerij van mijn vader overneem en daarom ging ik na de Slager-opleiding direct door met niveau 4, Bedrijfsleider vers. Net voor de zomer heb ik mijn diploma gehaald. Ik heb veel geleerd over de financiën, kostprijzen berekenen en de balans opmaken. Ook van mijn medestudenten stak ik veel op, omdat zij uit verschillende foodbranches kwamen.”

Pokébowl met kip

De eindopdracht van de opleiding Bedrijfsleider vers is het maken van een operationeel plan.  Bram besloot om een nieuw product te introduceren in de slagerij: pokébowls. “Onze klanten zijn steeds meer op zoek naar gemak”, vertelt Bram. “De pokébowl sluit daar goed op aan. Poké is gemarineerde rauwe vis en komt oorspronkelijk uit Hawaii. Maak je er een bowl van, dan voeg je rijst en verse groenten toe. Je kunt er allerlei variaties mee maken, ook met vlees. Ik heb geëxperimenteerd met verschillende bowls. Ik ontwikkelde eerst een pokébowl met kip en garnalen, maar de garnalen sloegen niet aan. Ik probeerde het met zalm, maar daar waren onze klanten ook niet enthousiast over. Mijn pokébowl met kip werd wel een succes. Ik maakte ook een actieplan en promootte de bowl op social media en in de krant. Het was heel leerzaam om zelf een product te ontwikkelen én te introduceren. Positieve reacties van klanten zijn altijd leuk, maar helemaal als het gaat om een product dat je zelf hebt bedacht.”