a a a

“Voor mij is slager én boer zijn een levensstijl”

Na een periode waarin Bas van Bladel (26) ervaring opdeed bij een andere slagerij, keerde hij onlangs terug naar Slagerij Dennis van de Ven in Schijndel. Bas werkt niet alleen in de slagerij, maar ook op de boerderij van zijn ouders, wat zijn passie voor zowel het boerenbedrijf als het slagersvak benadrukt.

Kwaliteit en vakmanschap staan hoog in het vaandel bij Slagerij Dennis van de Ven. Volledig onder eigen regie slachten en verwerken zij wekelijks runderen, varkens en kalveren. Zo’n 90% van het assortiment, variërend van vers vlees tot soepen en grillworst, wordt zelf gemaakt. Klanten kijken via ramen in de winkel direct de werkplaats in. Dat zorgt voor een eerlijk en transparant beeld van puur vakwerk.

Hoe is het om op te groeien met eigen koeien?

“Ik weet eigenlijk niet beter. Mijn ouders hebben een boerderij met zo’n 50 dikbillen, elk jaar worden er 15 à 20 kalveren geboren. Na een dag werken in de slagerij is het heerlijk om ’s avonds buiten te zijn. Boeren voelt voor mij niet als werk, maar als een levensstijl.”

Wanneer wist je dat je de slagersbranche in wilde?

“Op de landbouwschool kregen we les over ketenzorg. Toen begon het idee te leven: hoe mooi zou het zijn om zelf vlees van onze koeien te verwerken en verkopen? Tijdens een stage bij Slagerij Timmermans in Helvoirt raakte ik écht enthousiast. Daarna ben ik naar SVO vakopleiding food gegaan en wist ik het zeker: dit is mijn pad.”

Wat heb je geleerd bij je opleidingen en verschillende slagerijen?

“Bij de landbouwschool leerde ik vooral veel over veehouderij, maar ook bedrijfseconomie en stages bij onder andere een Belgische boer met 900 dikbillen. In mijn SVO-tijd heb ik vooral in de praktijk geleerd: van snijden en worst maken tot klantcontact en de toonbank vullen. Bij Dennis van de Ven ben ik écht de breedte van het vak gaan leren. En ook hoe je verantwoordelijkheid neemt.”

Wat vind je het mooiste werk binnen de slagerij?

“Rundvlees bewerken, zonder twijfel. Dat zit er al van jongs af aan in. En ik ben gek op de toonbank vullen. Zorgen dat alles er strak en verzorgd uitziet. Met kerst hebben we vaste taken: ik doe de toonbank, chefslager Berry (66) stuurt de winkel aan, Stefan (38) doet de werkplaats en Dennis (51) houdt alles in de gaten, haha.”

Hoe is het om terug te zijn bij Dennis van de Ven, waar je eerder al werkte?

“Dat voelde als thuiskomen. Ik kreeg meteen weer veel verantwoordelijkheid en nu nog meer vrijheid. Dennis daagt me uit om zelfstandig te denken en soms ook fouten te maken. Daar leer je van. We hebben afgesproken dat hij me klaarstoomt voor de toekomst: wie weet ooit een eigen slagerij of een vleesconcept.”

Wat is jouw advies aan jonge slagers in opleiding?

“Zoek een goed leerbedrijf waar je alles kunt leren. Ook al moet je daar wat verder voor rijden. Ik rijd elke dag een half uur met plezier. Dat is veel beter dan dichterbij werken met tegenzin.”