a a a

'Uiteindelijk wil ik graag voor mezelf beginnen'

Lars van de Pasch, Slagerij Arno de Best, Nieuw-Bergen

Dankzij de slagerij van zijn vader kent Lars van de Pasch (22) het slagersvak al van jongs af aan. Toen hij besloot om ook slager te worden, vond zijn vader dat hij het vak bij andere slagerijen moest leren. Inmiddels werkt Lars al drie jaar bij Slagerij Arno de Best in Nieuw-Bergen en afgelopen zomer haalde hij zijn diploma voor de mbo 3-opleiding Slager van SVO vakopleiding food. “Ik wil mensen blij maken met mijn vleesproducten.”

Na de middelbare school wist Lars niet precies wat hij wilde. Hij ging daarom tijdelijk bij zijn vader in de slagerij/slachterij aan de slag. De afwisseling in het werk en het werken met vlees spraken hem zo aan, dat hij slager besloot te worden. “Mijn vader vond dat ik bij een andere slagerij moest gaan werken, zodat ik het vak van anderen kon leren,” vertelt Lars. “Toen vond ik dat onzin, maar nu zie ik dat hij gelijk had. Je neemt dingen sneller aan van een vreemde dan van je eigen vader. Bovendien is het goed om verschillende manieren van werken te leren kennen. Ik heb inmiddels heel wat kanten van het slagersvak gezien.”

Opleidingen volgen

Omdat Lars meer wilde leren over het productiewerk in een slagerij, meldde hij zich aan voor de mbo 2-opleiding Productiemedewerker slagerij bij SVO. Lars heeft een Belgisch middelbareschooldiploma en moest daarom een toelatingstest doen. “Daar scoorde ik wat minder op”, zegt Lars. “SVO adviseerde me om eerst de brede opleiding Entree horeca, voeding en voedingsindustrie te volgen en daarna door te stromen naar mbo 2. Daar was ik niet blij mee, want ik wilde juist voor een slagersopleiding gaan. Toch heb ik doorgezet. Ik rondde de entreeopleiding versneld af, deed daarna Productiemedewerker slagerij en ging meteen door met de mbo 3-opleiding Slager. Dat diploma heb ik nu ook binnen.”

Netjes werken

Lars heeft veel gehad aan zijn opleidingen. Bij Productiemedewerker slagerij leerde hij veel over vlees én over netjes werken. “Bij ons thuis ging het vooral om snel werken”, lacht Lars. “Bij de opleiding Slager kreeg ik meer inzicht in wat er allemaal bij het slagersvak komt kijken, naast werken met vlees. Marketing en kostprijzen berekenen waren bijvoorbeeld nuttige onderwerpen.” Lars is nog altijd blij met zijn keuze voor de slagerij. “Ik ben echt een doener en in de slagerij ben ik lekker actief bezig. Ik ben erg kritisch op de kwaliteit van mijn producten en ik vind het fijn om mensen blij te maken met een goed stuk vlees. Momenteel denk ik veel na over de toekomst. Ik wil graag voor mezelf beginnen en het zou mooi zijn als ik uiteindelijk de zaak van mijn vader over kan nemen.”