a a a

"Kom het eens proberen: het slagersvak is superleuk!"

De 17-jarige leergierige en gemotiveerde Rowan Kobus woont en werkte in Sint Annaparochie. Toen Rowan in zijn examenjaar van het vmbo een bijbaantje zocht, kwam hij terecht bij Uw Slager Tadema. Hier werkte hij met veel plezier. Sterker nog: op deze plek raakte Rowan gemotiveerd om de slagersvakopleiding bij SVO vakopleiding food te gaan volgen. Begin maart startte de jonge slager een nieuwe uitdaging bij Uw Slager Jelke Sipma in Leeuwarden.

06_Aan het woord_Rowan Kubus_1

“Ik wist nog niet zo goed wat ik na mijn eindexamen wilde gaan doen. Op het moment dat ik bij Uw Slager Tadema werkte, stopte daar twee slagers. Dat was het moment waarop ik mij bedacht dat slager worden misschien wel wat voor mij zou kunnen zijn. Dat heb ik besproken met mijn werkgever en toen heb ik me ingeschreven bij SVO vakopleiding food. Daar ben ik na mijn examens heengegaan. Ik volg nu de slagersvakopleiding (niveau 3). Voor de zomervakantie heb ik binnen één jaar de opleiding productiemedewerker (niveau 2) afgerond.”

Altijd bezig en geen dag is hetzelfde

"Het leukst is dat je altijd bezig bent. Geen dag in de slagerij is hetzelfde. Die ene dag in de week die je naar school gaat krijg je in de ochtend theorie en in de middag praktijk. Ik vind dat geweldig leuk en interessant. Ik begin in de ochtend met gehakt draaien en daarna draai ik saucijzen. Als ik dat allemaal klaar heb en de gehaktmachine weer heb schoongemaakt, zorg ik dat ik genoeg tijd te besteden heb aan het vullen van de toonbank en bouw ik voldoende voorraad op. Rollades maken vind ik echt superleuk. Omdat je ze eerst op het gewenste gewicht moet krijgen en ze daarna zo netjes mogelijk moet knopen zodat je uiteindelijk een mooi product krijgt om trots op te zijn."

Werken en leren een goede combinatie

"Op school leer je de theorie en techniek, maar in de praktijk moet je die vaardigheden echt toepassen. Dat vind ik een fijne combinatie. Helemaal omdat je naast je opleiding dus fysiek werkt.”

Nu en in de toekomst

"Ik ben er trots op dat ik door mijn goede inzet in anderhalf jaar al superveel heb geleerd. En ik mij daardoor bij ons in de winkel al zelfstandig kan redden. Zoals het nu gaat zou ik niets liever willen dan in het slagersvak werken. Ik vind het echt super interessant hoe het allemaal in elkaar zit. Dus over 10 jaar zie ik mijzelf nog steeds werken in deze branche.”

Bron: SlagersLeven