a a a

“Focus in de slagerij verandert steeds en dat houdt het spannend”

Vier dagen per week werkt hij bij Slagerij Stokman in Houten, één dag is hij worstmaker bij Keurslagerij Gert Driessen in Rhenen, hij gaat één dag in de week naar school bij SVO vakopleiding food en in de avonduren werkt hij vaak nog bij het cateringbedrijf en de slagerij van zijn ouders. Het is duidelijk: Niels Bor (18) heeft een passie voor het slagersvak.

Na de middelbare school koos Niels voor de fulltime mbo-opleiding allround foodexpert van SVO. Hij wist nog niet precies wat hij wilde gaan doen, dus een brede foodopleiding leek hem een goed idee. “Tijdens de opleiding liep ik stage bij Gert Driessen en het enthousiasme van mijn baas werkte heel aanstekelijk”, vertelt Niels. “Dat, in combinatie met de inspiratie die ik bij mijn ouders in het bedrijf opdeed, maakte duidelijk dat ik echt de slagerijwereld in wilde. Mijn opleiding paste daar niet bij. Ik stopte en begon met de mbo 2-opleiding Productiemedewerker slagerij. Zo kon ik school combineren met werken en ondernemen op het gebied van vlees en eten.”

Inspelen op trends
De weken van Niels zijn meer dan gevuld. Naast school werkt hij bij twee verschillende slagerijen en bij Slagerij Bor, het bedrijf van zijn ouders. “De diversiteit van het slagersvak vind ik het leukste van het werk”, zegt hij. “De ene dag maak ik worsten, dan stel ik een barbecuepakket samen en vervolgens maak ik een mooie rollade. Het is ook belangrijk dat we als slagerij met trends meegaan. Klanten veranderen: ze worden steeds kieskeuriger over vlees. Ze willen precies weten waar hun stuk vlees vandaan komt en welke voedingswaarden erin zitten. Zelf ben ik daar ook veel mee bezig en daardoor kan ik goed meedenken met klanten. Bij Slagerij Bor werken we nu aan een app, waarmee we onze producten kunnen voorzien van een compleet label met alle voedingswaarden. Dat past bij de trend van het zorgvuldig omgaan met voeding.”

Basis leren
Zijn opleiding bij SVO vakopleiding food bevalt Niels prima. “Ik leer hier de basis van het slagersvak en dat is belangrijk”, zegt hij. “Ik heb inmiddels wel gezien dat elke slager op zijn eigen manier werkt. Maar om je eigen werkwijze te ontwikkelen, moet je eerst de basis goed onder de knie hebben. Of ik straks verder wil leren, dat weet ik nog niet. De kans is groot dat ik uiteindelijk mijn eigen bedrijf ga starten. In het slagersvak valt voor mij in elk geval nog heel veel te ontdekken.”