a a a

'Alles wat je leert, kun je direct in de praktijk gebruiken'

Tim Lunenburg, Keurslagerij Van der Meer, Roelofarendsveen

Twee jaar geleden maakte Tim Lunenburg de overstap van de horecakeuken naar de slagerij. Als 26-jarige zag hij zichzelf niet meer in de schoolbanken zitten, maar in tien dagen de basis van het slagersvak leren leek hem wel wat. Aan trainer Harm Bos de uitdaging om hem tijdens de Vakopleiding slager basis de kneepjes van het vak bij te brengen.

“Door de coronacrisis was er in de horeca weinig meer te doen”, vertelt Tim. “En ik ben iemand die graag bezig is, dus ik ging op zoek naar iets anders. Zo kwam ik bij Keurslager Van Der Meer terecht. In eerste instantie werd ik aangenomen voor de maaltijden, maar ik kreeg de mogelijkheid om door te groeien in het slagersvak. Die kans wilde ik zeker aangrijpen. Ik zag het niet zitten om weer voor lange tijd naar school te gaan. Daarom koos ik voor de Vakopleiding slager basis van SVO vakopleiding food, waarmee je in tien dagen een goede basis legt. ”

Grote stappen vooruit

Harm: “Slagers mogen heel blij zijn met jongens zoals Tim met een brede kijk op koken. Door de opleiding kan hij zijn ervaring nu combineren met kennis over vlees en de vaardigheden om het te verwerken. Natuurlijk word je in tien dagen geen volleerd vakman. Je legt wel de benodigde basis om je vervolgens op de werkvloer – en eventueel met een vervolgstudie - verder te bekwamen. Ik zag ook dat Tim na elke lesdag echt aan de slag ging met het geleerde. Als hij een week later terugkwam, was hij grote stappen vooruitgegaan.”

Totaalplaatje

“Het prettige is dat je alles wat je leert, direct in de praktijk kunt gebruiken”, vertelt Tim. “Dat maakt het voor mij interessant. Elke module begint met een demonstratie van het uitbenen. Daarna volgt het portioneren. Ik vind het mooi dat ik nu het totaalplaatje zie. Ik weet precies wat waar vandaan komt en kan klanten daar goed over vertellen.” “Je gaat ook snappen waarom het ene deel heel mals is en het andere niet”, vult Harm aan. “Je begrijpt waarom iets kostbaarder is dan de rest en leert wat je maakt met de afsnijdsels. Technische vaardigheden zoals rollades maken komen ook aan bod. In het begin zie je de touwtjes in het rond vliegen, maar op het laatst ziet het er superstrak uit en is alles verkoopbaar. Mooi om de deelnemers zo te zien groeien!”

De opleiding heeft Tim nog enthousiaster gemaakt over het slagersvak. “Ik overweeg nu zelfs om toch voor het volledige diploma te gaan. Maar eerst staat een drukke zomer voor de deur met veel barbecues. Daarna kijk ik weer verder.” “Mijn doel is bereikt”, besluit Harm. “Ik wil als trainer mensen enthousiast maken voor het ambacht en dat is bij Tim zeker gelukt!”