Jonge ondernemer Tjalle Jong nam de zaak over waar hij stage liep
Tjalle, Slagerij Jeursen, Den Haag
Tjalle Jong nam het bedrijf over waar hij ooit als leerling begon tijdens de SVO-opleiding Productiemedewerker slagerij. Nu heeft hij zelf graag jonge mensen in de zaak: “Tegenwoordig staan jongelui niet in de rij voor het slagersvak. Als branche hebben we een verantwoordelijkheid om mensen enthousiast te maken.”
Na de opleiding tot productiemedewerker rondde Tjalle de opleidingen Slager en Bedrijfsleider vers af en werkte hij in verschillende bedrijven. Het was altijd al zijn intentie om ondernemer te worden. Toch heeft hij getwijfeld: “Hoe hoger je klimt, hoe beter je ziet wat een eigen zaak met zich meebrengt. Dan ga je andere afwegingen maken. Wat is je situatie, kun je het risico nemen? In het bedrijf waar ik werkte, zat ik aan de top. Ik vroeg me af of ik daar nog tien jaar met plezier zou kunnen werken en of er nog genoeg uitdaging in zat? Het antwoord was nee. Toen ik hoorde dat Slagerij Jeursen te koop stond ben ik eens binnengelopen. Het is een bedrijf waar het echte slagersambacht nog uitgeoefend wordt, precies wat mij aanspreekt. Uiteindelijk is alles heel snel gegaan en zette ik binnen twee maanden mijn handtekening.
Blijven leren
Tjalle heeft graag jonge mensen in de zaak: “Ik vind het mooi om de echte vaktechnische, ambachtelijke zaken over te dragen. Uitbenen, worstmaken… in veel zaken wordt het niet meer zelf gedaan. Dat ik dit bij Jeursen als leerling wel deed, heeft mij een voorsprong gegeven in mijn carrière, omdat ik veel beheerste wat anderen nog nooit hadden gedaan. Binnenkort begint mijn broertje bij SVO en als leerling bij mij in de zaak. Hij is nog erg jong en op die leeftijd gaan de meeste jongens en meisjes eigenlijk gewoon naar school omdat het moet. Dat had ik zelf ook. Gaandeweg ben ik steeds enthousiaster geworden over het vak. Ik vond het leuk om steeds dieper op de stof in te gaan en een meer overkoepelende kijk op de branche te ontwikkelen. En nog steeds ben ik niet uitgeleerd. Onlangs heb ik weer een training worstmaken gevolgd.”
Interesse kweken
“Ik snap wel dat er minder aanwas is. Er is tegenwoordig zo veel keuze en dit is toch een baan waarbij je je handen vuil moet maken en hard moet werken. Toch is het een prachtig vak. Als branche en als ondernemers hebben we de verantwoordelijkheid om mensen ervoor te enthousiasmeren. Dan moet je ze niet de hele dag laten afwassen of vleeswaren laten snijden. Neem ze echt mee in het ambacht. Een half varken en hoe je daarmee te werk gaat, dat maakt indruk. Je moet die interesse echt kweken.”