a a a

"Van afwasser tot ondernemer"

De Amsterdamse Sil Berthauer begon op zijn 15e als afwasser bij Slagerij Idsinga. Wat niemand toen kon vermoeden, is dat hij jaren later zelf eigenaar zou worden van deze ambachtelijke slagerij. Hoewel hij als kind tranen in zijn ogen kreeg bij het zien van een kippenbout op zijn bord – runt hij nu op 28-jarige leeftijd met trots Sil’s Natuurvlees in Amsterdam. Een verhaal dat bewijst hoe verrassend het leven kan lopen.

18_19_Sil_2.JPG


Sil gelooft in de kracht van ambacht en respect voor dierenwelzijn. Deze passie zet hij om in het verkopen van eerlijk en kwalitatief goed vlees. De missie van Sil: “Door bewust te zijn van de omstandigheden waarin de dieren zijn verzorgd en grootgebracht, krijg je een diepere waardering voor wat je eet. Deze bewuste benadering leidt niet alleen tot een rijkere smaakervaring, maar ook tot gezondere en meer verantwoorde keuzes.

Sil had al langere tijd de ambitie om iets voor zichzelf te beginnen en wilde iets met zijn handen doen. Tegelijkertijd was hij ook gek op cijfers. Dit bleef niet onopgemerkt bij zijn voormalige werkgever Wesley Idsinga, die Sil vroeg of de slagersvakschool niets voor hem zou zijn. Sil ging die uitdaging aan en heeft daar geen seconde spijt van gehad: “Het slagersvak is het mooiste vak dat er is.”
In 2021 nam Sil samen met Jasper Poldervaart de slagerij over, waarna hij in juni 2024 het roer volledig overnam. Sindsdien heeft hij een sterk team opgebouwd en focust hij zich daarmee op klantgerichtheid, teamspirit, flexibiliteit, liefde voor het ambacht, vakkennis en technisch inzicht. Ook het plezier om in een winkel te staan en mooie producten te verkopen vindt Sil erg belangrijk.

De toekomst
De toekomst van de ambachtelijke slagers ziet Sil met vertrouwen tegemoet: “Als ambachtelijke slagers leveren wij hoogwaardige producten. De transparantie over de herkomst en het kunnen vertellen van het verhaal achter het stukje vlees geeft klanten vertrouwen. De klant kiest vaker voor minder, maar beter vlees. Dit biedt slagers de kans om zich te blijven onderscheiden met vakmanschap en duurzame productie. Door unieke specialiteiten aan te
bieden en klanten te inspireren met advies en beleving, blijft de ambachtelijke slagerij relevant in een veranderende markt.”

Tip voor jongeren
Als we Sil vragen of hij nog een tip heeft voor jongeren die nog niet precies weten wat ze willen worden, antwoord hij resoluut: “Een ambachtelijk beroep in deze tijd kunnen beoefenen is altijd goed. Er is altijd werk in te vinden en als je er ook nog eens goed in bent kan er een mooie beloning tegenover staan. In een slagerij werken biedt diversiteit en voldoening door de mooie producten die je maakt.”


Flexibel team 
Sil: “We bouwen aan een flexibel team door iedereen iets van de facetten van het slagersvak mee te geven. Dat betekent bijvoorbeeld dat iedereen aan de beurt komt om een keer uit te benen, worst te maken en ga zo maar door. Mocht er dan iemand uitvallen, dan is dat makkelijker op te vangen. En zo houden we het werk ook afwisselend.” Zelf kan Sil ook enorm genieten van een dagje worst maken. “Het is een heel fijn team en we kunnen goed met elkaar kunnen sparren. Er komt wel is een medewerker met een leuk idee. Ik vind het belangrijk om vertrouwen te geven en medewerkers de kans te geven om zo’n idee ook in gang te zetten. Dat kan dan positief of minder positief uitpakken, maar dan hebben ze het wel geprobeerd.”


Dierenwelzijn en herkomst 
“De klanten reageren positief op de aandacht die wij hebben voor dierenwelzijn en lokale herkomst. Ze waarderen vooral de transparantie en het vertrouwen dat de medewerkers uitstralen door precies te laten zien en te vertellen waar ons vlees vandaan komt. Het nauw samenwerken met boeren en het ondersteunen van de lokale economie spreekt veel mensen aan. Dat versterkt de band met de slagerij. Veel klanten zijn bereid iets meer te betalen voor vlees van hoge kwaliteit, omdat ze het verschil echt proeven. Sommige klanten geven zelfs aan dat de filosofie van Sil’s Natuurvlees ze bewuster maakt van wat ze eten en dat dit ze motiveert om vaker te kiezen voor een stukje verantwoord vlees”, aldus Sil.