a a a

"Grote stukken vlees uitbenen, vind ik het mooiste om te doen"

Gijs van Oversteeg is pas zestien jaar, maar hij weet precies wat hij later wil doen: zijn eigen slagerij runnen. Hij werkt sinds zijn dertiende bij Slagerij Corianne van der Linden in Brakel en begon vorig jaar met de mbo-opleiding Productiemedewerker slagerij bij SVO vakopleiding food. “We doen in de slagerij alles zelf, dus er valt heel veel te leren.”

 

07_Gijs van Oversteeg - carriere

De vader van Gijs zag een paar jaar geleden dat de slagerij in hun dorp een schoonmaakhulp zocht. Hij tipte zijn zoon, die destijds pas dertien was, en Gijs was meteen enthousiast. “Ik ben begonnen als afwasser en stap voor stap kwamen er werkzaamheden bij”, vertelt hij. “Op een gegeven moment mocht ik in de winkel staan, zelf wat vleesproducten maken en helpen in de worstmakerij. Ik mocht zelfs leren uitbenen en werken met zulke grote stukken vlees vond ik helemaal geweldig. Zo ging ik het werk steeds leuker vinden. Het slagersvak is enorm afwisselend en er komt veel bij kijken. Toen ik na de middelbare school een vervolgopleiding moest kiezen, wist ik dan ook zeker: dat wordt een slagersopleiding van SVO. Ik heb niet meer naar andere opleidingen gekeken.”

Oefenen
Of het de verkoopkant of de productiekant moest worden, was voor Gijs ook meteen duidelijk. De verkoop en het contact met klanten bevallen hem goed, maar hij is naar eigen zeggen verliefd op het werk achter de schermen. “In de productieruimte werken is helemaal mijn ding”, zegt hij. “Ik ben in september vorig jaar met de opleiding Productiemedewerker slagerij begonnen en ik vind de combinatie werken en leren top. Wat ik op school leer, gebruik ik meteen tijdens mijn werk. In de slagerij kan ik bovendien oefenen met vaardigheden, waardoor ik het werk sneller onder de knie heb. Op school leerde ik bijvoorbeeld hammen splitsen en op het werk ben ik daar nu ook veel mee bezig.”

Eigen slagerij
Gijs heeft ook veel aan de lessen rond de hygiëneregels en de logistiek: hoe zorg je dat je slim en zonder verspilling werkt? “Die kennis kan ik goed gebruiken in mijn werk”, zegt hij. “Verder doe ik veel productkennis op, waaronder het herkennen van vleesdelen. Het leuke van school is dat mijn klasgenoten op allerlei verschillende plekken werken. Van hen leer ik ook veel, want iedereen wil elkaar helpen. Voorlopig kan ik even vooruit met leren. Hierna ga ik de mbo 3-opleiding Slager doen en wie weet ook nog Bedrijfsleider vers. Want het is mijn droom om uiteindelijk mijn eigen slagerij te hebben. Mensen aansturen, zelf producten bedenken en zelfs de administratie regelen: het lijkt me allemaal prachtig.”

Bron: SlagersLeven